Ada Bojana Leto 2020 | Crna Gora Letovanje

 

Ada Bojana letovanje 2020 | sopstveni prevoz

 

 

Ada Bojana je rečno ostrvo na ušću reke Bojane u Jadransko More. Nalazi se na krajnjem jugoistoku Crne Gore.

Ada Bojana je prema predanju nastala tako što se u 19. veku nakon nevremena, u blizini dva manja ostrva nasukao brod jederenjak „Merito“. Godinama se na olupinu ovog broda i obližnja dva ostrvceta taložio rečni nanos, od kojeg je najpre nastao sprud, a zatim i ostrvo. Ovo ostrvo je vremenom reku Bojanu podelilo na dva toka. Ada Bojana ima oblik trougla. Sa jedne strane zapljuskuje je Jadransko more, a sa druge dve reka Bojana. Plaža okrenuta ka moru je peščana i duga 3 km, a medineransko rastinje čine biljke koje su jedinstvene u Evropi. Klima je suptropska, a čitavo ostrvo predstavlja poseban mikroekološki sistem.

Hotelsko naselje na Adi Bojani se nalazi u jugozapadnom kraku ostrva pored nudističke plaže, a sastoji se od vila i bungalova. 

 

Danas Ada Bojana, kao pravi dragulj crnogorske obale, predstavlja jedno od omiljenih odredišta turista koji dolaze da letuju u Crnu Goru. Poznata po nudističkoj plaži privlači goste, ljubitelje ovog vida turizma iz čitavog sveta.Takođe je jedno od omiljenih mesta surfera jer povoljni vetrovi prave talase pogodne za surfing i jedrenje.