Kairo | Egipat 

 

Putovanje u Egipat je neobično važno svakome ko želi da sazna odakle i kako je nastala ljudska civilizacija, zato što je Egipat  zemlja čija pisana istorija traje preko 5000 godina. Od kraja četvrtog milenijuma pre nove ere, na ovim prostorima se neprestano događalo nešto izuzetno veliko i važno, bilo da su u pitanju duhovni uzleti, gigantski građevinski poduhvati poput piramida, naučna dostignuća, ili vojna osvajanja…                                                                                                                                                                          

Kairo je vekovima prestonica Egipta, a vremenom je postao najvažniji grad Afrike. Zato je putovanje avionom u Kairo, odnosno poseta Kairu, prilika da se upozna jedna od najstarijih civilizacija na planeti, čija su kultura, umetnost i nauka značajno uticale na razvoj ukupnog čovečanstva, kao i da se doživi atmosfera najvećeg grada kontinenta i tradicija najmnogoljudnije zemlje arapskog sveta.                     

 

Putovanje u Kairo obuhvata mnoga značajna mesta Egipta, od slavnih gradova  Kaira i Aleksandrije, preko moćnih građevina i bogatih muzeja, do večernjeg krstarenja velikom rekom Nil, za koju je sudbina Egipta vezana od iskona. Putnici će moći da vide najstarije kamene građevine na svetu, Velike pirámide u Sakari, Dahšuru i na Gizi i da se dive neprocenjivom Tutankamonovom blagu i drugim eksponatima u Nacionalnom muzeju Kaira. Putovanje u Kairo je prilika da se u nekoliko dana mnogo doživi i shvati da još uvek važi komentar velikog istoriografa iz XIV veka. Ibn Haldun je tada zapisao: “Ono što čovek može da zamisli, obično prevazilazi ono što može da vidi, osim kada je u pitanju Kairo, gde čovek vidi ono što ne može ni da zamisli…”

 

PROGRAM PUTOVANJA:

 

1. dan - (petak)      BEOGRAD – KAIRO                                                                             

Sastanak putnika na beogradskom aerodromu kod šaltera 702, Odeon World Travel u 21:10h. Poletanje aviona za Kairo u 23:10h (let JU876), let traje oko tri časa.

2. dan – (subota)    KAIRO

Dolazak u Kairo u 02:05h. Nakon carinskih formalnosti, transfer do hotela. Smeštaj, noćenje. Nakon doručka, razgledanje grada: poseta platou Gize na kome se uzdižu Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, kao i dolinskom hramu kralja Kefrena sa čuvenom statuom Velike Sfinge. U nastavku, panoramsko razgledanje Kaira autobusom: zoološki vrt, botanička bašta, Kairski univerzitet, najviša zgrada u Kairu - Kairska kula, Opera, palata Arapske lige... Poseta Nacionalnom muzeju, gde je uz mnoge dragocenosti iz drevnog Egipta izloženo i neprocenjivo blago otkriveno u Tutankamonovoj grobnici. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

 3. dan – (nedelja)      KAIRO – ALEKSANDRIJA – KAIRO                                    

Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet za Aleksandriju. Razgledanje jednog od najslavnijih gradova ljudske civilizacije. Poseta katakombama Kom el Šugafa (II vek nove ere), zatim obilazak parka Montaza, u kome se nalaze nekadašnje letnje rezidencije egipatskih kraljeva. U nastavku dana, razgledanje centralnih delova grada: tvrđave Kaitbej koja se uzdiže na mestu čuvenog Farosa – drevnog aleksandrijskog svetionika, džamije Abu el Abas el Mursi, kompleksa nove aleksandrijske biblioteke i centralnog trga Saad Zaglul. Ručak i slobodno vreme za šetnju i individualno razgledanje grada. Povratak u Kairo. Slobodno veče. Noćenje.

4. dan  (ponedeljak)  KAIRO 

Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet: Memfis, Sakkara i Dahšur; razgledanje arheoloških nalazišta i spomenika najstarije prestonice drevnog Egipta: alabasterna sfinga i velika statua Ramzesa II i njegovih velikih nekropola, gde se uz mnogobrojne grobnice velikodostojnika – mastabe, uzdižu prve džinovske kamene građevine na svetu, Zoserova Stepenasta piramida i Snofruove piramide - Oborena i Crvena. Povratak u Kairo. Slobodno veče. Noćenje.

5. dan – (utorak)         KAIRO

Doručak. Sobe se napuštaju do podneva. Mogućnost produženja boravka u sobama uz doplatu, ukoliko raspoloživost hotelskih kapaciteta to dozvoljava. Slobodan dan do večernjeg transfera na aerodrom ili fakultativni izlet: Stari Kairo i Koptska četvrt, Citadela i Han el Halili. Razgledanje najstarijih delova Kaira i poseta koptskoj četvrti i jednoj od drevnih crkava. Zatim razgledanje kairske tvrđave – Citadele i poseta Alabasternoj džamiji, jednom od simbola grada. U nastavku programa odlazak do najvećeg bazara Kaira, gde se mogu kupiti razni suveniti uz neizbežno cenkanje. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Uveće fakultativni izlet: Plovidba Nilom. Putnici će uz večeru i zabavni program imati priliku da sa reke upoznaju centralne oblasti Kaira.  Po završetku plovidbe, transfer na aerodrom.

6. dan – (sreda)        KAIRO – BEOGRAD

Dolazak na kairski aerodrom. Poletanje za Beograd u 02:50h (let JU877). Sletanje na beogradski aerodrom u 05:55h. Kraj usluga.