Pariz avionom | Gradovi Evrope 

 

Pariz | Putovanje avionom                                                                                                         

 

Pariz, grad svetlosti i romantike, centar mode i grad širokih bulevara - sve su to sinonimi za Pariz, prestonicu Francuske. Pariz je grad koji svako treba barem jednom za života da poseti. Putovanje u Pariz sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pariz je raj za ljubitelje kulture,  prepoznatljiv po Ajfelovom tornju, najlepšoj aveniji Šanzelize, muzeju Luvr, Trijumfalnoj kapiji, trgu Konkord, dvorcu Versaj, Operi, kabareima Mulen Ruž ,Lido, Krejzi hors, kulturnom centru Pompidu, Bogorodičinoj crkvi, kuli Monparnas. Više od 30 mostova, 400 crkava, Monmartr- slikarska meka, i Pigal - najživlja četvtr sa burnim noćnim životom, više od 60000 restorana, čine Pariz gradom svih umetnosti i svetske mode, nezaboravnim stecištem reke turista, koje u toku cele godine neprestano pohode Pariz.  Za Pariz se vezuju parfemi, vina, konjak, fascinantna kuhinja i ko zna koliko još u svetskim razmerama poznatih pojmova.

 

Za sve koji vole putovanje avionom turistička agencija Odeon World Travel je pripremila programe za obilazak Pariza.

Pariski metro je jedan od najstarijih, sa tradicijom od preko 110 godina i oko 214km šina, pariski metro je poznat i po najvećoj metro stanici na svetu - Chatelet les Halles. 

Ajfelova kula ili pariska dama se vidi skoro sa svake pozicije u gradu, napravljena je za svetsku izložbu i stogodišnjicu Francuske revolucije davne 1889.g.

Najviši deo Pariza nalazi se na Monmartu, odavde se pruža pogled na ceo grad, na samom vrhu nalazi se jedna od najlepših bazilika Sakr Ker (Bazilika Svetog srca).

Luvr je jedan od najposećenijih muzeja sveta,  prostire se na površini od 210.000 m2, otvoren je 1793. godine, a nalazi se u istoimenoj palati koja je izgrađena u 12. Veku.  U muzeju Luvr nalazi oko 380.000 predmeta, a od toga 35.000 jesu predmeti koji datiraju iz perioda praistorije do 19. veka. Kolekcija muzeja znatno je uvećana u Napoleonovo vreme i u vreme vladavine Luja XVIII i Šarla X.

Šetnju Jelisejskim poljima treba doživeti, jer se ona teško može opisati. Ulica Šanzelize - Jelisejskа poljа je nаjprestižnijа i nаjširа аvenijа i jedna od najpoznatijih i najskupljih ulica na svetu. Jelisejska polja se na istoku završavaju čuvenom Trijunfalnom kapijom.

Jedan od simbola Pariza takodje je i  Notr dam katedrala, koja ima status “najpopularnije” crkve u Francuskoj. Izgrađena u gotskom stilu, posvećena je Blaženoj Devici Mariji, ovo je crkva gde su se nekada nekada krunisali kraljevi.

Versaj je napravljen početkom 17.veka na zahtev LujaXIV, ove neverovatne vrtove dizajnirao je Andre le Notr, poznati francuski pejzažni dizajner.

 O lepoti i vrednosti pariskih znamenitosti svedoči podatak da su veliki deo grada, kao i reka Sena, pod zaštitom Uneska.

 

Pariz sa svojom raznovrsnom ponudom odgovara parovima, odličan je za noćni provod, a za porodice su tu najpoznatiji zabavni parkovi poput Asteriksa i Diznilenda.

Ovo kratko putovanja avionom u Pariz predstavljaju pravu priliku da upoznate jedan od najposećenijih gradova Evrope.