Pulja, Bari avionom | Gradovi Evrope Italija

 

Putovanje avionom u Bari | regija Pulja

 

Pulja je jedna od 20 pokrajina u Italiji. Nalazi se na jugoistoku zemlje i geografski bi mogla da se podeli na dve celine. Severni deo čini Bari, glavni grad regije i poluostrvo Gargano, dok je južni deo poznat po interesantnim gradićima kao što su Alberobelo i Leće.  Bari je glavni grad ove pokrajine i deveti po veličini grad u Italiji, poznat je i kao grad Svetog Nikole čije se mošti nalaze u gradskoj katedrali. Pulja je poznata i po slikovitom opisu “peta italijanske čizme”. Ime je dobila po drevnom narodu Apulima, koji su naseljavali ovo područje još pre starog Rima. Kao zemlja između dva mora, Jadranskog i Jonskog, Pulja je izrazito pomorska oblast sa dugom obalom. Ovde su nastajale legende i stvarali se heroji, a svoje puteve ukrštali Grci, Rimljani, Iliri, Vizantinci i Arapi, čiji su se brodovi, ljudi, roba i kulture oduvek mešale i kretale između dve obale, između Zapada i Istoka.
Pulja sa svojim prepoznatljivim belim gradićima, utvrđenjima, ravnom, nerazuđenom obalom i kristalno čistim morem predstavlja jedan od najinteresantnijih delova Italije, drugačiji po arhitekturi, neotkriven i zanimljiv.

 

Putovanje avionom u vreme praznika Sretenje – Dan državnosti

Turistička agencija Odeon World Travel je zbog velikog interesovanja za destinaciju Pulja, osim novogodišnjeg polaska, u svoju ponudu putovanja avionom uvrstila i program sa polaskom 14.februara 2020.godine, direktnim čarter letom. U ponudi su hoteli kategorije 3* i 4* u gradu Bari, odakle se organizuju izleti do najatraktivnijih mesta u Pulji.

 Preporučujemo obilazak grada Trani, koji je udaljen oko 50km severno od Barija. Gradom dominira katedrala posvećena Grku, Svetom Nikoli Pelegriniju, izgradjena je u stilu apuljske romanike.  Alberobelo  je poznat po tradicionalnim kućicama (truli) koje predstavaljaju jedan od izvanrednih primera italijanske narodne arhitekture. Lokalni stanovnici su došli na ideju građenja Truli, jedinstvenih privremenih kuća građenih od kamena. Proces transformacije i oporavka, kao i originalnost rada, obezbedili su ovim građevinama priznanje Svetske baštine. Tokom boravka u regiji Pulja, posetite i primorski gradić Polignano koji je 2016.-te godine proglašen za jednu od pet omiljenih destinacija za letovanje Italijana. Gradić Matera je postao poznat u Italiji po starom gradu Sassi di Matera (Kamenje Matere). Posetite i stari grad koji se zbog svojih karakteristika nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Današnji grad broji oko 60.000 stanovnika, a zanimljivo je da mnogi meštani žive u kućama svojih predaka koje su napravljene pre više od 9.000 godina. Zahvaljujući svom položaju, Matera je stari izgled sačuvala tokom vekova.