Rim avionom | Italija

 

Rim | Gradovi Evrope                                                                                         

 

Rim je glavni grad Italije i regiona Lacio, poznat još i kao „prestonica sveta”, „večni grad” ili „grad na sedam brežuljaka”. Lacio sa glavnim gradom Rimom poznat je i kao “srce Italije”. Oblast drevnog Lacijuma koja se poklapa sa današnjim Lacijom, bila je centar starorimske države i matično područje latinskog jezika. Rim se nalazi na zapadu centralnog dela Apeninskog poluostrva na reci Tibar i dom je za više od 3 miliona stanovnika. Rim kao najmoćniji grad u istoriji civilizacije ne gubi primat evropskog i svetskog centra umetnosti, kulture, religije, politike, bogatstva. Rim je vekovima bio i prestonica najmoćnijeg carstva u evropskoj istoriji i mnogo duže duhovno središte katoličkog sveta, sedište grada - nezavisna papska država-Vatikan, za koji posetioci često kazu da je poseban i jedinstven, a što ga čini i jednim od najvećih svetskih centara hodočašća. 

 

Rim je nastao iz legende o Romulu i Remu, a danas predstavlja grad čudesnih kontrasta koji su  savršeno uklopljeni u život Rimske metropole i jedan je od najposećenijih u svetu. Veruje se da koliko god puta posetili Rim, svaki naredni put će biti podjednako uzbudljiv i drugačiji. Jedinstveni splet istorije, neprocenjivih umetničkih vrednosti, tradicije, čari slavne italijanske kuhinje, muzike, mode i neodoljivog šarma, samo su neki od razloga zbog kojih Rim posete milioni turista svake godine i uvek mu se iznova vraćaju.

Trajanje od skoro tri hiljade godina odredilo je prirodu Rima, stvarajući celinu kakva se nigde drugde u svetu ne može naći. Kao drevno mesto, krcato spomenicima, Rim je muzej na otvorenom. Centar grada udaljen je svega 24 km od obale Tirenskog mora koje čitavoj oblasti daje predivnu, prijatnu i blagu klimu – još jedan od mnogih razloga da proverite da li zaista svi putevi vode u Rim.

 

Mesta koja ne bi trebalo da propustite kada otputujete u Rim.

 

Prvi na spisku je najveći rimski amfiteatar, gde su se u antičko doba održavale borbe gladijatora - Koloseum. Arheološki ostaci velikog antičkog Rima svakako su prvi i najstariji razlog poseta ovom gradu.

Kaže se da, ko ode u Rim i ne poseti Koloseum, ne računa se da je bio u Rimu.
Putovanje u srce Italije obuhvata i obilazak Bazilike Svetog Petra u Vatikanu, Rimskog foruma, Kampidolja, Španskih stepenica, Fontane di Trevi, Panteona..

 

Rim je i moderan grad u usponu. Ta kombinacija vitalnosti i bogate istorije stvara jedinstven grad. Možda će posetiocu najbolje pomoći da sagleda Rim, ako obrati pažnju na odnos uvek ležernih Rimljana prema gradu. Za njih prošlost i sadašnjost igraju podjednaku ulogu u onome što čini Rim. Pun vibracija savremenog grada, uz pomoć nove tehnologije, arhitekture, umetnosti, mode i kulinarskog umeća, Rim neprestano privlači nove putnike. I ostaje popularan kao što je bio u vreme kada su ljudi sa svih strana Rimskog carstva hitali da vide njegov sjaj.

Osetite atmosferu u Rimu i izaberite putovanje u organizaciji turističke agencije Odeon World Travela.