Izaberite

 

 

 

Sicilija Leto 2020 | Italija Letovanje

 

Sicilija letovanje 2020 | 11 dana, direktnim čarter letom

 

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana, kosmopolitski region koji spaja kulture Evrope, Azije i Afrike. Obuhvata površinu od 25.710 km2 koja uključuje i okolna manja ostrva. Sicilija je ujedno i najveća regija u Italiji. Trenutno na Siciliji živi više od 5 miliona stanovnika, od toga najviše u gradu Palermo Gastronomija je ovde veoma karakteristična i raznovrsna. Ukus fantastične sicilijanske hrane obavezno treba upotpuniti dobrim lokalnim vinom. Tradicionalni uzgoj vinove loze omogućava proizvodnju vrlo kvalitetnih i ukusnih vina. Burna istorija, veličanstveni predeli, mirisi Sredozemlja i veliki broj sunčanih dana, čine savršenu kombinaciju sasvim dovoljnu za idealan odmor. Kada se tome doda jedinstven ukus vina, domaće paste i čuvenih poslastica, zasigurno ćete poželeti da se ponovo vratite na ostrvo Sicilija. Ostavite mesta i za dezert i za neizostavni kanoli.  

 

 

Divno je „izgubiti se“ u šetnji uskim ulicama sicilijanskih gradova i sela, jer je to ujedno i šetnja kroz vreme, jer na jednom mestu, u jednoj građevini možete sagledati trajanje ukupne evropske kulture. Tako na primer, moćnu tavanicu katedrale u Sirakuzi nose dorski stubovi nekadašnjeg Atininog hrama iz V veka pre nove ere, koji se uzdizao na istom mestu i njihovi vizantijski i normanski graciozni naslednici. Hram star 2.500 hiljade godina promenio je božanstvo kome je posvećen, ali ne i namenu.

 

Kada se prebogato istorijsko nasleđe zasladi kanolama, kasata tortom ili čuvenim sicilijanskim sladoledom granite i kada se posle aperitiva počnu gustirati mnogobrojni sicilijanski specijaliteti - pasta norma, sarde a bekafiko, pasta sa morskim ježevima, arancine, salata od patlidžana kaponata, sicilijanska kobasica, ražnjić od rolovanog telećeg mesa, kao i mnoge vrste ribe i plodova mora - crvena tuna, riba list, sabljarka, brancin, lignje, hobotnica, sipa, orada, zubatac, obilno zalivani divnim nektarom koji bog Bahus pronađe na ovom ostrvu, svaki putnik će shvatiti zašto Siciliju često kroz istoriju nazivaju božanskom trpezom i ostrvom Bogova. Treba još zapamtiti da se najukusnija hrana širom ostrva služi u nepretencioznim osterijama, barovima i tratorijama. Mogući znaci za dobar obrok: restoran bez stolnjaka, specijalnih ukrasa, jelovnik ispisan kredom na table.

 

Šoping je posebno inspirativan, Sicilija je jedno od retkih mesta na planeti gde se još uvek može kupiti kvalitetno i jeftino. Kupovina na pijacama je veoma specifična za ovo ostrvo. U Palermu i Kataniji pijace su otvorene sedam dana u nedelji. U Palermu se nalazi čuvena pijaca Vuceria i Lo Capo, a u Kataniji je najpopularnija riblja pijaca. Na njima možete pazariti i sveže voće i povrće, lokalne proizvode, kao što su sir i maslinovo ulje, a takođe i ručno proizvedene torbe, sandale i brojne interesantne suvenire za decu.

 

Palermo, peti je po veličini grad Italije i glavni grad istoimene pokrajine. Poznat je i kao nekadašnje sedište čuvene sicilijanske mafije.  Poreklo naziva Palerma vezano je za doba Feničana i Grka, koju su mu dali ime Panormus, što znači „sve je luka”. Grad se nalazi u prirodno zaštićenoj uvali koja je okružena planinama sa zapadne, južne i istočne strane, poznatim pod nazivom „zlatna uvala”. Čitav stari deo grada predstavlja turističku znamenitost, posebno kada se uzme u obzir da je sačuvao odlike mnogih nekadašnjih osvajača. Čuvena je gradska katedrala građena u XII veku, Normanska palata, manastir San Đovani delji Eremiti...

 

Na severnoj obali Palerma nikako ne treba da propustite da obiđete: stari centar grada, katedralu, kraljevsku palatu i privatnu kapelu kralja Rozera II, pozorište Masimo, muzeje, galerije, katedralu u Monrealeu, gradove Ćefalu, Erike, Trapani, Marsala, arheološke parkove u Segesti i Tindari. Od plaža Mondello, i, Riserva dello Zingaro, Capo D’Orlando i sjajna ostrva Favinjana i Levanco. Na južnoj obali: arheološke parkove Agrigento i Selinunte, plaža San Leone. U unutrašnjosti ostrva grad Ena i rimska vila Piazza Armerina, grad  keramike Caltagirone. Na istočnoj obali gradovi Mesina, Savoka, Taormina, Katanija, Sirakuza, Noto, Raguca, Modika, vulkan Etna.

 

Sicilija – hoteli

 

Terasini (Terrasini) je primorsko mestašce locirano između Palerma i mesta Trapani. Nalazi se u zalivu Castellmare, 24 km zapadno od Palerma do kojeg se stiže lokalnim autobusima. Obeležje grada je centralni Trg i katedrala koji uveče poprimaju drugačiji oblik i predstavljaju centar noćnog života.

Ćinisi je malo letovalište, 35 km severozapadno od Palerma. Karakterišu ga čisto more i maslinjaci u okolini, ali je poznato i kao mesto u kojem je svo-ju inspiraciju nalazio italijanski pesnik Đovani Meli.

Izola dele Femine (Isola delle Femmine) je mestašce sa jednom od najlepših plaža na severnoj obali Sicilije, udaljeno je od Palerma oko 15 km i jedno je od letovališta koje se preporučuje za miran odmor.

Kasteldaća (Casteldaccia) se nalazi 20 km jugoistočno od Palerma i oko 45 km od aerodroma. Dobilo je naziv po srednjovekovnom zamku Castel d'Accia. Poznato je i po vinariji „Vini Corvo“ ali i po brojnim kafeima, restoranima i dugim plažama. Nedaleko je i Santa Flavia, još jedno u nizu mesta koje se preporučuje ljubiteljima kristalno čistog mora, stenovitih plaža i ronjenja.

Mondelo (Mondello), nekada ribarsko naselje, a danas mondensko letovalište, nalazi se na samo 10 km zapadno od Palerma. Prednost ovog mesta je klima i fi zičko geografski položaj. Nalazi se u malom zalivu okružen planinama Monte Gallo i Monte Pelegrino i uvršten je u najlepše plaže Sicilije. Za boravak posebno preporučujemo hotel Conchiglia dOro u letovalištu Mondelo.

Ćefalu (Cefalu) i obiližnji Kampofeliće di Roćela Campofelice di Roccella) sa svojim dugim peščanim plažama, predstavljaju biser Mediterana. Nalaze se na samom severu Sicilije, oko 70 km istočno od Palerma. Peščana plaža, uske ulice, restorani, vinarije su samo deo onoga što Ćefalu može da ponudi. Preporučujemo boravak u hotelu Santa Lucia E Le Sabbie d’Oro u letovalištu Ćefalu.

 

Letovanje na Siciliji preporučujemo da iskoristite i za odlazak na neki od izleta.

 

Pogledajte izlete i atrakcije Sicilije na sledećem linku.