Barokna Sicilija | Gradovi Evrope

 

Sicilijanska tura | Obilazak Sicilije  

 

Obilazak baroknih gradova pod zaštitom UNESCO-a

 ĆEFALU - MONREALE - PALERMO - KORLEONE - PJACA ARMERINA -ĐARDINI NAKSOS - ETNA - TAORMINA - KALTAĐIRONE - KATANIJA 

 

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana, kosmopolitski region koji spaja kulture Evrope, Azije i Afrike. Obuhvata površinu od 25.710 km2 koja uključuje i okolna manja ostrva. Sicilija je ujedno i najveća regija u Italiji. Trenutno na Siciliji živi više od 5 miliona stanovnika, od toga najviše u gradu Palermo. Burna istorija, veličanstveni predeli, mirisi Sredozemlja i veliki broj sunčanih dana, čine savršenu kombinaciju sasvim dovoljnu da Sicilija bude Vaš izbor za putovanje. Kada se tome doda jedinstven ukus vina, domaće paste i čuvenih poslastica, zasigurno ćete poželeti da se ponovo vratite na ostrvo Sicilija i svoj odmor provedete baš ovde. Putovanje avionom do Sicilije Vam pruža priliku da  otkrijete sve lepote ovog ostrva i saznate zašto je Sicilija omiljeno mesto posetilaca iz čitavog sveta. Turistička agencija ODEON World Travel je za proleće 2020 pripremila Sicilijansku kružnu turu avionom.

 

Palermo, peti je po veličini grad Italije i glavni grad istoimene pokrajine. Poznat je i kao nekadašnje sedište čuvene sicilijanske mafije.  Poreklo naziva Palerma vezano je za doba Feničana i Grka, koju su mu dali ime Panormus, što znači „sve je luka”. Grad se nalazi u prirodno zaštićenoj uvali koja je okružena planinama sa zapadne, južne i istočne strane, poznatim pod nazivom „zlatna uvala”.

Čitav stari deo grada predstavlja turističku znamenitost, posebno kada se uzme u obzir da je sačuvao odlike mnogih nekadašnjih osvajača. Čuvena je gradska katedrala građena u XII veku, Normanska palata, manastir San Đovani delji Eremiti...

 

Katanija se nalazi na istočnoj, jonskoj obali ostrva Sicilija i deseti je po veličini grad u Italiji , a drugi na Siciliji, nakon Palerma. Grad se pruža na južnom podnožju vulkana Etna, najpoznatijeg u Evropi. Predanje kaže da su Kataniju osnovali praistorijski stanovnici Sicilije, pleme Sicili, a grčka kolonija postaje u VIII veku pre nove ere. Bio je značajan centar mnogih država – Kartagine, Rimske republike, Kraljevine Ostrogota, Kraljevine Italije… Tokom renesansnog perioda, Katanija je bila jedan od najvažnijih gradova, poznata po kulturi i umetnosti. Danas je Katanija grad sa oko 315.000 stanovnika, važan privredni, univerzitetski i turistički centar ostrva Sicilija, ali i cele Italije. Brojni su razlozi da Vaše letovanje na Siciliji po FIRST MINUTE ponudama upotpunite i obilaskom ovog lepog grada, koji je sačuvao i brojne antičke spomenike, ali i barokni ambijent starog gradskog jezgra.