Uslovi ulaska u Albaniju

 

Ulazak srpskih državljana u Albaniju od 06.09.2021. je moguć uz posedovanje:

 
 
- Potvrde o izvršenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana od druge doze)
- Potvrde o preležanoj bolesti u poslednjih 6 meseci
- Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata od momenta uzorkovanja
- Negativan brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati od momenta uzorkovanja
 
Navedeno se odnosi i na putnike u tranzitu.
 
Nošenje maske je obavezno u zatvorenom prostoru. Policijski čas se uvodi od 01.09.2021. u vreme od 23.00 do 6.00 časova.
 
 
 
Izaberite

 

Valona Leto 2021 | Albanija Letovanje

 

Valona letovanje 2021 | avio prevoz

 

Valona (Vlora, Vlorë) je druga po veličini luka u Albaniji i još jedna važna turistička destinacija koju turistička agencija Odeon World Travel preporučuje za letovanje u Albaniji. Nalazi se 135 km km južno do Tirane, u istoimenoj oblasti i lako je dostupna bilo da na letovanje putujete avionom ili sopstvenim prevozom. Zahvaljujući planinama u zaleđu, Valona ima izuzetno prijatnu klimu, sa mnogo sunčanih dana tokom godine, sa malo padavina i malo vetra, a kupališna sezona počinje već u aprilu mesecu. Danas je i važan trgovački centar Albanije, sa oko 150.000 stanovnika. 

 

Istorija ovog primorskog grada počinje u VI veku p.n.e., kada je osnovan kao grčka kolonija (Aulon), o čemu svedoče ostaci ogromnih zidina koje su opasavale tadašnji grad. U narednim vekovima su se smenjivali vladari i uticaji, pa je tako Valona bila i razlog sukoba Normana iz Kraljevstva Sicilije i Vizantijskog carstva, a u XIV veku je bila i deo Srpskog carstva, u kom je sve do vladavine Otomana u XV veku imala status autonomne kneževine. Valona je u istoriji zabeležena i kao grad u kom je 1912.godine proglašena nezavisnost Albanije. 

 

Valona je osim Drača i Sarande sve atraktivnija za ulaganja u turizam, pa otud na desetine novih, modernih hotela, čiji je kvalitet usluge u stalnom napretku. Turistička agencija Odeon World Travel preporučuje hotel Regina City 4* koji se nalazi u samom gradu, dok se nadomak najlepših plaža van grada nalaze hoteli Regina Blu 5*, Boutique Hotel Piccasso 4* i predstavljaju odličan izbor za letovanje u Albaniji. Osim prijatne mediteranske klime, dobrog položaja u odnosu na susedne zemlje Grčku i Italiju, lepih peščanih i šljunkovitih plaža (Radime, Orikuma, Pulebarda, Narta), modernih hotela, Valona posetiocima nudi i razgledaje zanimljivih istorijskih kolekcija u tri gradska muzeja, veoma raznovrsnu ponudu restorana mediteranske i lokalne, albanske kuhinje, brojne barove, noćne klubove, koji će upotpuniti letovanje u Albaniji.