Informacije o uslovima putovanja COVID-19

 

Molimo sve putnike da provere važnost pasoša! Ukoliko putujete u zemlje Evropske unije, pasoš mora da važi minimum 90 dana od datuma planiranog povratka, za one koji planiraju putovanje u Tursku ili Egipat, pasoš mora da im važi minimum još 180 dana od datuma povratka.

 

Obaveštavamo vas da je na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu kojim upravlja BELGRADE Airports d.o.o. deo mreže VINCI AIRPORT, otvoren centar za testiranje na Covid-19 u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO). Kompletno obaveštenje možete pogledati na sledećem linku.

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Egipat


Na osnovu odluke egipatskih nadležnih organa od 24.06.2021. dozvoljen je ulazak u Egipat putnicima sa potvrdom o kompletnoj vakcinaciji protiv virusa Corona iz zemalja koje nisu pogođene mutiranim sojevima Corone direktno ili indirektno tokom prethodnih 14 dana.

Potvrda o kompletnoj vakcinaciji (vakcina i revakcina) izdatoj od strane državne, medicinske institucije treba da sadrži QR kod, uz uslov da je prošlo četrnaest (14) dana od kompletne imunizacije (revakcinacije), a odobravaju se vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinopharma, Sinovac ili Sputnik) ili 14 dana nakon prijema prve doze Johnson & Johnson vakcine. O svim dodatnim infomacijama ćemo Vas blagovremeno obaveštavati.

 

 Putnicima koji nisu vakcinisani, neophodan je negativan PCR test sa QR kodom  ne stariji od 72h u odnosu na termin putovanja/ulaska u državu Egipat. Testiranje je obavezno za sve izuzev za decu uzrasta do 5.99 godina.

Molimo putnike da zakažu svoje termine za testiranje u nadležnim ustanovama. Ukoliko niste u mogućnosti da PCR test uradite u Srbiji, možete to učiniti u Egiptu nakon sletanja aviona. Naknada za PCR test na aerodromu u Egiptu iznosi 30$.

 


 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Bugarsku

 

Srbija je svrstana među države u crvenoj zoni. LICIMA KOJA DOLAZE IZ DRŽAVA U CRVENOJ ZONI NIJE DOZVOLjEN ULAZAK U BUGARSKU. Od navedenog su izuzeta deca mlađa od 12 godina kao i sledeće kategorije lica

1) OD ZABRANE ULASKA IZUZETI SU:

- PUTNICI U TRANZITU, u slučaju kada se može garantovati napuštanje teritorije Bugarske bez zadržavanja;

- POGRANIČNI RADNICI (lica koja žive u Bugarskoj i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u državu članicu EU, Tursku, Srbiju ili Severnu Makedoniju, radi obavljanja delatnosti kao zaposleno ili kao samozaposleno lice, kao i lica koja žive u navedenim državama i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u Bugarsku, radi obavljanja delatnosti kao zaposleno ili kao samozaposleno lice);

- Bugarski državljani i strani državljani sa regulisanim boravkom u Bugarskoj i članovi njihovih porodica;

- Državljani Evropske Unije, Evropske ekonomske zajednice i Švajcarske Konfederacije i članovi njihovih porodica, koji dolaze iz država-članica EU, EEZ i Švajcarske Konfederacije;

- Medicinski specijalisti, medicinski naučni radnici, socijalni radnici i njihovi rukovodioci kada je cilj putovanja u vezi sa profesijom koju obavljaju;

- Radnici koji učestvuju u dostavama lekova, medicinskih proizvoda i ličnih zaštitnih sredstava, medicinske aparature, uključujući njeno instaliranje i podršku;

- Državni zvaničnici (šefovi država, članovi vlade i dr.) i članovi njihovih delegacija, kao i diplomate, članovi administrativno-tehničkog osoblja stranih predstavništava, službenici međunarodnih organizacija, vojna lica, službenici službi bezbednosti i javnog reda i mira, i humanitarni radnici prilikom obavljanja njihovih obaveza, kao i članovi njihovih porodici.

- vozači i stjuardi koji vrše međunarodni prevoz putnika;

- vozači teretnih motornih vozila, angažovani na međunarodnom prevozu robe i tereta;

- posade plovila i lica koja pružaju tehničku podršku plovilima, koja pri ulasku na teritoriju Bugarske obaljaju svoje službene dužnosti;

- posade vazduhoplova, angažovane na letovima do i sa Bugarskih javnih aerodroma i lica koja tehnički opslužuju vazduhoplove;

- učenici i studenti i doktorandi  koji žive u Srbiji, Grčkoj, Turskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u Bugarsku radi školovanja, kao i učenici, učenici, studenti i doktorandi koji žive u Bugarskoj i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u Srbiju, Grčku, Tursku, Severnu Makedoniju i Rumuniju, radi školovanja;

- lica koja dolaze iz država s kojima Bugarska ima sporazum o slobodnom prelasku granice na recipročnoj osnovi.

2) USLOVI POD KOJIM LICA IZ TAČKE 1) MOGU UĆI U BUGARSKU

Lica iz tačke 1) kojima je dozvoljen ulazak moraju ISTOVREMENO posedovati:

validni sertifikat o potpunoj vakcinaciji ili o preležanoj bolesti COVID-19 (bilo digitalni COVID sertifikat EU o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti ili njemu analogni dokument, koji sadrži iste podatke)
negativan PCR test ne stariji od 72 sata od testiranja (što se dokazuje digitalnim COVID sertifikatom EU o izvršenom testiranju ili njemu analognim dokumentom, koji sadrži iste podatke).

Licima iz tačke 1) koja poseduju samo negativan PCR test ne stariji od 72 sata od testiranja (tj. nemaju sertifikat o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti), određuje se karantin u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

Stranim državljanima kojima je odobren boravak u Bugarskoj i članovima njihovih porodica, koji poseduju samo jedan od traženih dokumenata (tj samo sertifikat o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti ili negativan PCR test), dozvoljava se ulazak u Bugarsku uz određivanje karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana, kojeg se mogu osloboditi ako nadležnom organu pokažu negativan rezultat PCR testa, obavljenog u roku od 24 sata od povratka u Bugarsku.

Stranim državljanima kojima je odobren boravak u Bugarskoj i članovima njihovih porodica koji dolaze iz države u crvenoj zoni, a ne poseduju ni sertifikat o vakcinaciji, odnosno preležanoj bolesti, ni sertifikat o izvršenom PCR testiranju, određuje se karantin u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

Deci uzrasta od 12 do 18 godina, koja dolaze iz država u crvenoj zoni, dozvoljava se ulazak sa negativnim PCR testom. U slučaju da ne poseduju test, određuje im se karantin u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

Ukoliko imaju odobren boravak u Bugarskoj, mogu se osloboditi karantina ako nadležnom organu pokažu negativan rezultat PCR testa obavljenog u roku od 24 časa od povratka u Bugarsku.

 


 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Tursku

 

- Državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Turske bez obaveze karantina ili testiranja pod uslovom da poseduju potvrdu o vakcinaciji, izdatu od strane nadležnog organa R. Srbije. Neophodno je da prođe 14 dana od poslednje primljene doze. Lica do 18 godina starosti, mogu da uđu u Tursku u pratnji odraslog člana porodice koji poseduje potvrdu o vakcinaciji ( deca mogu da putuju u Tursku bez PCR testa isključivo u pratnji svojih roditelja koji su revakcinisani, ne i drugih članova porodice (punoletna braća i sestre, bake ili deke).
 
- Lica koja su preležala COVID-19, mogu da uđu u Tursku sa potvrdom o imunitetu izdatom od strane nadležnog organa Srbije (preležan COVID-19 u poslednjih 6 meseci).

 
- Za državljane Srbije koji nisu vakcinisani neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Test je potreban za sva lica starija od šest godina.

- U slučaju da ne poseduju neki od navedenih dokumenata neophodno je predočiti ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata.
 
- U slučaju da lice ulazi u Tursku drumskim prevozom i ne poseduje negativan PCR test, obavezan je karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka. Ukoliko se ne poseduje adresa boravka, mesto karantina će utvrditi nadležna zdravstvena uprava. Sedmog dana karantina se lice testira i ukoliko rezultat bude negativan, karantin se prekida.
 
- U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sledećeg linka:
https://register.health.gov.tr
 Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi. 

U Turskoj je u svim hotelima moguce uraditi PCR test po ceni od 30 po osobi.

 

PRIMER KAKO SE POPUNJAVA ELEKTRONSKI OBRAZAC ZA TURSKU MOŽETE POGLEDATI OVDE. 

 


 

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska na Kipar

 

Za državljanje Srbije omogućen je ulazak na Kipar bez karantina i PCR testa uz potvrdu o revakcinaciji. 

Prema novoj proceduri, od 19.08.2021 putnici stariji od 12 god. koji nisu vakcinisani, neophodno je da poseduju negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72h pre ulaska na Kipar. Po sletanju na aerodrom biće još jedom testirani o sopstvenom trošku (15€). Nakon testiranja, putnici su slobodni da idu do svog hotela, gde će sačekati rezultat testa (3-4h). 

Svi građani pre ulaska na Kipar bez obzira na kategoriju u kojoj se njihova zemlja nalazi moraju da imaju štampanu propusnicu za let (Cyprus Flight Pass) koju treba obavezno popuniti najviše 24h pre poletanja na sajtu: www.cyprusflightpass.gov.cy
 
Za sve dodatne informacije putnicima je dostupan sajt: 
www.visitcyprus.com/cyprus-covid19-travel-protocol

 


 

 

 

 

Uslovi ulaska u Sloveniju

 

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sloveniju pod sledećim uslovima:

- uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati,

- lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci

- ili ukoliko prilože zeleni karton o vakcinaciji protiv COVID-19 kojim se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.

Za  tranzit kroz R. Sloveniju neophono je posedovati dokaz o ulasku u zemlju odredišta i može trajati maksimalno 12 sati.

Dodatne informacije na linku


 
 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u BIH

 

Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju preko teritorije BiH, ukoliko direktno ulaze iz R. Srbije.
Ukoliko državljani R. Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodno je da poseduju negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova; ili potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je pre više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi; ili lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo COVID-19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

 


 

 

Uslovi ulaska u Austriju

 

Državljani Republike Srbije za ulazak u R. Austriju potrebno je da prilože:

- Dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv COVID-19 (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od sledećih vakcina BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac. Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je primljena druga doza vakcine, pri čemu od primanja prve doze ne sme da prođe više od 360 dana, a između dve doze mora da prođe najmanje 14 dana (odnosno minimum 22 dana za vakcine za koje je predviđena samo jedna doza pri čemu ona ne sme biti starija od 270 dana);

- ili ukoliko je najmanje 21 dan pre vakcinacije postojao pozitivan molekularnobiološki test na SARS-CoV-2, pri čemu vakcinacija ne sme biti starija od 360 dana;

- Lekarsko uverenje o preležanoj bolesti izdato od strane nadležnog organa (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih 180 dana preležalo COVID-19, ili dokaz o neutrališućim antitelima ne stariji od 90 dana.

Za lica koja prilože dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19 ili lekarsko uverenje o preležanoj bolesti ne važi obaveza elektronske registracije i mera karantina.

 

Lica koja nisu vakcinisana, niti su preležala bolest COVID-19 potrebno je da prilikom ulaska prilože negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati od momenta uzimanja uzorka (na nemačkom ili engleskom jeziku). U ovom slučaju obavezno izbršiti on line registraciju, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja, a po ulasku u zemlju su u obavezi da stupe u desetodnevni karantin, koji je moguće prekinuti najranije petog dana, ukoliko lice dobije negativan PCR ili antigenski test. On line registraciju (Pre – Travel Clearance – PTC) je moguće izvršiti na sledećoj web stranici https://entry.ptc.gv.at  

 

Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju.

Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potvreban test za transit, kao ni on line registaracija.

Napominjemo da konačnu odluku o ulasku u Austriju donose nadležni pogranični organi.

 


 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Francusku

 

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Francusku pod uslovom da su kompletno vakcinisani jednom od vakcina koje priznaje Francuska: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Neophodno je da se priloži dokaz o izvršenoj vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo 7 dana od druge doze za Pfizer, Moderna, AstraZeneca, odnosno 28 dana od jedne doze vakcine Johnson & Johnson.
Osobe koje su primile dve doze vakcine Sinopharm ili Sinovac, kao i jednu buster dozu mRNA  vakcine (Pfizer ili Moderna), takođe se smatraju kompletno vakcinisanim i mogu da uđu u zemlju .
Putnici koji nisu vakcinisani protiv COVID-19 ili su vakcinisani vakcinom koja nije odobrena od strane Evropske agencije za lekove, moraju da predoče dokaz o neodložnom razlogu putovanja u Francusku, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati, kao i da provedu 7 dana u samoizolaciji.
Deci do 12 godina nije potreban test.
Svi putnici su dužni da pri ulasku na francusku teritoriju imaju popunjen obrazac – potvrdu o međunarodnom putovanju:
https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificate-of-international-travel 

 

Sve informacije o neodložnom razlogu ulaska u zemlju, kao i dokazu koji treba priložiti možete naći na sajtu Ambasade Francuske u Beogradu https://rs.ambafrance.org/Covid-19-najnovije-informacije-i-najcesc%CC%81e-postavljena-pitanja 
 

Turistička agencija Odeon World Travel ne snosi odgovornost za promenu uslova za ulazak u SR Nemačku i ne može prihvatiti promenu kao uslov za eventualni otkaz rezervacije bez storno troškova jer su navedene ponude nerefundabilne u svim situacijama (u pojedinim slučajevima moguće je izvršiti povraćaj dela aerodromksih taksi).

 


 

Uslovi ulaska u Italiju

 

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Italiju pod sledećim uslovima:

U periodu od 31. avgusta do  25. oktobra 2021. godine ( osim ukoliko u međuvremenu ne budu bile donate druge mere), lica koja su u prethodnih 14 dana boravila/tranzitirala u nekoj od zemalja sa liste D ( u kojoj se nalazi i Srbija), u obavezi su da poseduju i na uvid stave sva 3 sledeća dokumenta:

1.      Popunjen online formular za praćenje putnika (Digital Passenger Locator Form – dPLF), u digitalnom ili štampanom obliku;

2.      ʺzeleniʺ sertifikat COVID-19, koji je izdat nakon završene vakcinacije ili ekvivalentan document, izdat od strane inostranih zdravstvenih organa nakon vakcinacije koju odobrava EMA (Evropska agencija za lekove) - Pfizer-BionTech, Moderna, Astrazeneca, Johnson &Johnson;

3.      Negativan nalaz PCR ili antigenskog testa koji je urađen najviše sedamdeset dva (72) sata pre ulaska u Italiju.

U slučaju neposedovanja dokumneta iz tačke 2, u Italiju je moguće ući uz obavezu da se lice podvrgne samoizolaciji i zdravstvenom nadzoru (tako što će obavestiti nadležni Dom zdravlja u Italiji kako bi se aktivirao zdravstveni nadzor), na adresi koja je naznačena u digital Passenger Locator Form – dPLF dokumnetu, u periodu od pet (5) dana i uradi dodatni PCR ili antigenski test, nakon pet (5) dana samoizolacije.

 


 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Hrvatsku

 

Državljani Republike Srbije koji dolaze neposredno iz Republike Srbije, mogu da uđu u Republiku Hrvatsku uz posedovanje dokaza o posebno opravdanom razlogu putovanja (turističkih i poslovnih razloga, neodgodivih ličnih/porodičnih razloga), kao i uz ispunjavanje jednog od epidemioloških uslova ulaska:
- predočenje negativnog PCR testa (ne starijeg od 72 sata) ili brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2 (ne starijeg od 48 sata);
- predočenje potvrde o vakcinaciji koja nije starija od 365 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana; priznaju se potvrde za vakcine: Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya – Sputnik V, Sinopharm (dve doze) i Janssen/Johnson&Johnson (jedna doza);
- predočenje potvrde o preboljenom virusu COVID-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar 12 meseci od početka bolesti COVID-19, a vakcinacija je sprovedena pre manje od 365 dana;
- predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa COVID-19, pri čemu je taj test napravljen unazad 365 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od strane doktora.

 

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navdene uslove.
 

Putnici u tranzitu su izuzeti od navedenih uslova i mera ukoliko u roku od 12 sati od trenutka prelaska graničnog prelaza napuste R. Hrvatsku.
Detaljne informacije o režimu ulaska državljana trećih zemalja u R. Hrvatsku mogu se pronaći na linku
https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

 


 

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Tunis

 

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Tunis uz obavezan negativan rezultat PCR testa, ne starijeg od 72 sata i samoizolaciju u trajanju od 7 dana. Nakon isteka navedenog perioda, radi se nov test, te ukoliko je rezultat negativan, karantin se prekida. Od obaveze karantina izuzeta su lica koja poseduju potvrdu o vakcinaciji.

- Popune formular sa linka u nastavku: https://app.e7mi.tn obavezno pre poletanje za Tunis

- Poštuju sve sanitarne protokole propisane od Ministarstva Republike Tunis


 

 

Uslovi ulaska na Maldive

 

Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Za povratak u Republiku Srbiju, moguće je uraditi PCR ili antigenski test na destinaciji, u organizaciji hotela. Takođe, neophodna je online prijava boravka, 24 sata pre planiranog ulaska u Maldive https://imuga.immigration.gov.mv/ethd

 


 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Španiju

 

U Španiju mogu da uđu državljani Republike Srbije koji ispunjavaju jedan od sledećih uslova:
- Poseduju sertifikat o vakcinaciji (minimum 14 dana je prošlo od druge doze) jednom od vakcina koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i SZO;
- Da je razlog putovanja preka potreba, shodno izuzecima koji su predviđeni Uredbom MUP Španije INT/657/2020 od 17.07.2020. U slučajevima preke potrebe, zainteresovano lice treba pisanim putem da se obrati Ambasadi K. Španije u R. Srbiji kako bi se dobilo specijalno odobrenje. Ukoliko se dobije odobrenje za putovanje,  potrebno je da lice prilikom ulaska u Španiju poseduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrdu da je lice preležalo Covid-19.
Zajedničko za sve kategorije koje ispunjavaju uslove za ulazak u Španiju je da, osim navedenog, moraju obavezno da poseduju i „QR kod“ koji može da se dobije preko sledeće veb stranice:
www.spth.gob.es
Nevakcinisani turisti ne mogu da uđu u K. Španiju.

 


 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Nemačku

 

SR Nemačka je označila Republiku Srbiju kao područje visokog rizika zaraze koronavirusom.


Na snazi su nova pravila za državljane Republike Srbije koji putuju ili tranzitiraju kroz Nemačku.
Uvedena je obaveza elektronske prijave i kućnog karantina, kao i posedovanja testa o prisustvu virusa Kovid-19 ili potvrde o vakcinaciji (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson) ili potvrde o preležanoj bolesti. Neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.
Kod osoba koje su preležale bolest dovoljna je jedna doza neke od gore navedenih vakcina. Za dokazivanje statusa potpuno vakcinisane osobe moraju dokazati da su pre vakcinacije preležale bolest Kovid-19. Kao dokaz mora biti priložen pozitivan PCR test.
Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji može biti dozvoljen ulazak u Nemačku samo u slučaju da obavljaju važnu funkciju ili dokažu da je njihovo putovanje neodložno.
Molimo sve državljane Republike Srbije i građane koji iz Republike Srbije putuju u SR Nemačku da se o uslovima ulaska i tranzita pre polaska na put detaljno informišu na sajtu Ambasade SR Nemačke u Beogradu:
https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/corona-einreiseinf 
U slučaju dileme u vezi sa mogućnošću ulaska ili tranzita, potrebno je kontaktirati Saveznu policiju SR https://www.bundespolizei.de/Web/DE/Service/Kontakt/08_Reiseanfrage/reiseanfrage_node.html 

 

 


 

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Grčku

 

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski gračni prelazi:

  •     sa Bugarskom:  Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;
  •     sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani;
  •     sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia,  Mavromati;
  •     sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.
Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.
Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države). Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podležu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom. Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.


 
Tokom boravka u R. Grčkoj turisti se moraju pridržavati pravila koja važe i za lokalno stanovništvo.
 
PRIMER KAKO SE POPUNJAVA ELEKTRONSKI OBRAZAC ZA GRČKU MOŽETE POGLEDATI OVDE. 
 
 
 
Obavezna dokumentacija za putnike koji koriste trajekt
 
Shodno odluci Grčke Vlade svi putnici starosti preko 12 godina koji ulaze na trajekt potrebno je da poseduju neko od sledećih, navedenih dokumenata:
 
1. Potvrdu o vakcinaciji tj. ukoliko su u potpunosti vakcinisani (od druge doze mora da prođe minimum 14 dana). Priznate vakcine su sve one dostupne u Srbiji. Osim dostupnih u Srbiji, priznate su i: Moderna, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech i Cansino Biologics.
2. Negativan rezultat PCR testa u štampanoj formi na uvid ne stariji od 72 sata. 
3. Negativni antigenski (rapid) laboratorijski test, ne stariji od 48h
4. Pozitivni PCR test izdat u periodu od 2 - 6 meseci pre dolaska u Grčku.
* Deca do 11,99 godina starosti su oslobođena Covid uslova
 
Navedenu dokumentaciju putnici moraju posedovati prilikom svakog ukrcavanja na trajekt. Posebno ističemo važnost zbog povratka sa destinacije. Putnici su u obavezi da urade potreban test ukoliko ne poseduju sertifikat o vakcinaciji da bi koristili trajekt u povratku sa destinacije.
Obaveštavamo putnike da su u obavezi da popune online formular pre ukrcaja na trajekt (i za odlazak i za povratak). Molimo putnike da se registruju putem sledećeg linka https://sea.travel.gov.gr/#/
 

 

Uslovi ulaska u Crnu Goru

 

Od 14. septembra 2021.g. ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica (državljani Crne Gore i stranci) poseduju jedan od propisanih uslova:

·         - Potvrda o revakcinaciji, ukoliko je prošlo minimum 14 dana od revakcinacije (ukoliko se vakcina daje u dve doze);

·         - Negativan PCR test na Covid-19, koji nije stariji od 72 sata, ili pozitivan  PCR test na Covid-19 koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana;

·         - Negativan brzi antigenski test, koji nije stariji od 48 sati

Od navedenog su oslobođene osobe mlađe od 18 godina (crnogorski i strani državljani).

 

Procedura povratka u Republiku Srbiju

 

REŽIM ULASKA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE, OSOBLjE STRANIH DIPLOMATSKO-KONZULARNIH PREDSTAVNIŠTAVA I KANCELARIJA MEĐUNARODNIH ORGANIZACIJA I STRANE DRŽAVLjANE SA REGULISANIM BORAVKOM U REPUBLICI SRBIJI
Državljani Republike Srbije, osoblje stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija (uključujući članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata) i strani državljani koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, prilikom ulaska u Republiku Srbiju, potrebno je da prilože jedan od sledećih dokumenata:
1. Negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili negativan Antigen FIA Rapid test ukoliko lice dolazi iz Sjedinjenih Američkih država, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata (ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti - kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl, onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju);
2. Sertifikat o potpunoj vakcinaciji koju izdaje nadležna zdravstvena ustanova Republike Srbije, odnosno nadležni organ strane države u kojoj se lice vakcinisalo;
3. Potvrdu o preležanoj bolesti COVID-19 – sertifikat ili drugi javni dokument u kome se konstatuje da je nosilac dokumenta preležao bolest izazvanu virusom SARS-CoV-2, odnosno da je kod tog lica utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci i koji je izdao zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Republike Srbije, odnosno nadležni organ države sa kojom Republika Srbija ima zaključen sporazum ili faktički reciprocitet o priznavanju takvih dokumenata (HRVATSKA, NEMAČKA, SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE, ŠVAJCARSKA, DANSKA, LUKSEMBURG, ŠPANIJA, AUSTRIJA, BUGARSKA, GRČKA, ANDORA, SAN MARINO, SLOVENIJA, TUNIS, TURSKA, RUMUNIJA).
Licima koja ne poseduju jedan od navedenih dokumenata, prilikom pasoške kontrole, uručuje se pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana, od dana prelaska državne granice i upozoravaju se na obavezu prijavljivanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice (putem elektronske prijave na elektronsku adresu: www.e-zdravlje.gov.rs).
Navedena ograničenja se ne odnose na:
1. Državljane Republike Srbije, osoblje stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija i strane državljane sa regulisanim boravkom u Republici Srbiji, koji dolaze iz: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Mađarske, Republike Hrvatske i Crne Gore;
2. Lica iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište u pograničnom području Republike Srbije, odnosno pograničnom području susedne države, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice, radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu, poseduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da lice obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu;
3. Lica koja su stanovnici pograničnog područja i koja su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, odnosno susedne države, kojima je poslodavac iz Republike Srbije, odnosno susedne države, izdao dokument o radnom angažovanju;
4. Posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija;
5. Posadu transportnog sredstva prilikom obavljanja međunarodnog vazdušnog, drumskog, železničkog i vodnog saobraćaja;
6. Humanitarne konvoje ugovorene diplomatskim putem;
7. Maloletna licima do navršenih 12 godina života;
8. Lica koja su van teritorije Republike Srbije boravila manje od 48 časova, a poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 izdat od strane referentne laboratorije u Republici Srbiji ne stariji od 48 časova pre prvog izlaska iz Republike Srbije.
 
REŽIM ULASKA ZA STRANE DRŽAVLjANE
Stranim državljanima je dozvoljen ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da poseduju jedan od sledećih dokumenata:
1. Negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili negativan Antigen FIA Rapid test ukoliko lice dolazi iz Sjedinjenih Američkih država, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata (ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti - kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl, onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju);
2. Sertifikat o potpunoj vakcinaciji izdat od Republike Srbije, odnosno strane države sa kojom Republika Srbija ima zaključen sporazum o priznavanju vakcinacije (GRČKA, MAĐARSKA, RUMUNIJA, SLOVENIJA*, TURSKA, UJEDINjENI ARAPSKI EMIRATI, ČEŠKA, INDIJA) ili sa kojom postoji faktički reciprocitet u priznavanju sertifikata o vakcinaciji (HRVATSKA, SLOVAČKA, GRUZIJA,  MAROKO,  KIPAR, LIBAN, MOLDAVIJA, SAN MARINO, TUNIS, JERMENIJA, EGIPAT);
3. Potvrdu o preležanoj bolesti COVID-19 – sertifikat ili drugi javni dokument u kome se konstatuje da je nosilac dokumenta preležao bolest izazvanu virusom SARS-CoV-2, odnosno da je kod tog lica utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci i koji je izdao zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Republike Srbije, odnosno nadležni organ države sa kojom Republika Srbija ima zaključen sporazum ili faktički reciprocitet o priznavanju takvih dokumenata (HRVATSKA, NEMAČKA, SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE, ŠVAJCARSKA, DANSKA, LUKSEMBURG, ŠPANIJA, AUSTRIJA, BUGARSKA, GRČKA, ANDORA, SAN MARINO, SLOVENIJA, TUNIS, TURSKA, RUMUNIJA).
*Pored potvrda o vakcinaciji, priznaju se svi testovi na prisutnost virusa Sars-CoV-2 (PCR ili HAGT test, ne stariji od 48 sati). Državljanima Republike Slovenije koji su preležali COVID-19 (1. kod kojih od momenta inficiranja virusom COVID-19 nije prošlo više od 180 dana; 2. koji su primili prvu dozu vakcine protiv COVID-19 u roku od najviše osam meseci nakon infekcije) dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju sa potvrdom o preležanoj bolesti. Takođe, maloletnim licima do 15 godina starosti omogućen je ulaz u R. Srbiju bez karantina odnosno potvrde o negativnom testu na prisutnost virusa SARS-CoV-2 ukoliko putuju u pratnji užih članova porodice koji ispunjavaju uslov za ulazak u državu bez karantina.
Navedena ograničenja se ne odnose na:
1. Državljane Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Mađarske, Republike Severne Makedonije i Crne Gore, kada ulaze u Republiku Srbiju iz tih država čiji su državljani;
2. Lica koja nisu državljani Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Mađarske, Republike Severne Makedonije i Crne Gore, a imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u tim državama, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da u roku od 48 časova od časa prelaska državne granice dostave teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje negativan RT-PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije;
3. Strane državljane koji su u tranzitu kroz Republiku Srbiju – period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
4. Posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija ili koji su u tranzitu, odnosno transferu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije;
5. Maloletna lica starosti do 12 godina;
6. Pripadnike stranih vojnih, policijskih i drugih službi bezbednosti koji su u tranzitu preko teritorije Republike Srbije ili dolaze u Republiku Srbiju radi izvršenja službenih zadataka uz prethodnu najavu;
7. Državljane Republike Hrvatske koji su redovni ili vanredni studenti na visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji, a koji status dokazuju javnom ispravom koju izdaje visokoškolska ustanova Republike Srbije – studentska knjižica (indeks);
8. Posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju, radi preuzimanja ili istovara robe ili radi prevoza lica u ili kroz Republici Srbiji, posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u vodnom saobraćaju; posade autobusa u linijskom i međunarodnom prevozu putnika, kako u tranzitu tako i u slučaju kada je krajnja ili polazna destinacija Republika Srbija; posade železničkih vozila i vozopratno osoblje prilikom obavljana poslova međunarodnog prevoza u železničkom saobraćaju; posade vazduhoplova u obavljanju međunarodnog prevoza u avio saobraćaju i posade, osoblje i pratnju humanitarnih konvoja ugovorenih diplomatskim putem;
9. Državljane susednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu poseduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da lice obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu, pod uslovom reciprociteta;
10. Državljane susednih država koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, kojima je poslodavac iz Republike Srbije izdao dokument o radnom angažovanju, pod uslovom reciprociteta.
 
VAŽNO
Maloletna lica (domaći ili strani državljani) starosti od 12 do 18 godina, mogu ući u Republiku Srbiju bez negativnog RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili negativnog Antigen FIA Rapid testa, odnosno bez potvrde o vakcinaciji ili potvrde o preležanoj bolesti, ukoliko u roku od 48 časova od časa prelaska državne granice, dostave teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u Republici Srbiji RT-PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije.
 
Preuzeto sa sajta Ministarstva spoljnih poslova