Informacije o uslovima putovanja COVID-19

 

Molimo sve putnike da provere važnost pasoša! Ukoliko putujete u zemlje Evropske unije, pasoš mora da važi minimum 90 dana od datuma planiranog povratka, za one koji planiraju putovanje u Tursku ili Egipat, pasoš mora da im važi minimum još 180 dana od datuma povratka.

 

Obaveštavamo vas da je na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu kojim upravlja BELGRADE Airports d.o.o. deo mreže VINCI AIRPORT, otvoren centar za testiranje na Covid-19 u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO). Kompletno obaveštenje možete pogledati na sledećem linku.

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Egipat

 

Od 17.06. ukinute su sve  mere za ulazak u Egipat, vezane za Covid. Nije neophodna potvrda o vakcinaciji, kao ni negeativan rezultat PCR ili antigenskog testa.

 

 


 

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Tursku

 

Sva ograničenja ulaska u Tursku u vezi sa Covid-19, koja su do sada bila na snazi, ukidaju se 01. juna 2022. godine. 
Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara za dobijanje tzv. HES koda za ulazak u R. Tursku, kao i njegovo korišćenje u zemlji.

 

 

 


 

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Španiju

 

Za ulazak u Kraljevinu Španiju državljani i rezidenti Srbije treba da ispunjavaju jedan od sledećih uslova:

- da poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji. Priznaju se potvrde izdate od strane nadležnih institucija zemlje porekla, najmanje 14 a najviše 270 dana nakon primanja druge doze. Ukoliko je taj period prošao, da bi potvrda bila validna neophodan je dokaz o primljenoj trećoj dozi. Ovo ne važi za mlađe od 18 godina čije potvrde o vakcinaciji ostaju važeće i nakon isteka 270 dana od datuma kompletne vakcinacije. Vakcine koje se priznaju su one koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i Svetske zdravstvene ogranizacije (to jest, sve vakcine koje se daju u Srbiji, osim Sputnik V). Priznaje se takođe i vakcinacija nekom od vakcina koje nisu priznate ukoliko je primljena treća, buster doza jedne od priznatih vakcina.


- da poseduju jedan od sledećih dijagnostičkih testova na COVID-19, sa negativnim rezultatom:
* PCR test (test za amplifikaciju nukleinskih kiselina NAAT), gde uzorak mora biti uzet u 72 sata pre putovanja, 
* test detekcije antigena, odobren od strane Odbora EU za zdravstvenu sigurnost, gde uzorak mora biti uzet u 24 sata pre putovanja.


- da poseduju potvrdu o preležanom kovidu, izdatu od strane nadležne zdravstvene ustanove najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog testa. Važnost ove potvrde je 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa.

U slučaju da putujete sa jednom od poslednje dve potvrde (odnosno da ne posedujete EU digitalni sertifikat), neophodno je da na ulasku u Španiju pokažete i QR kod (dobija se popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici 
www.spth.gob.es


Deca do 12 godina starosti mogu da uđu u Španiju bez ikakvih potvrda i testova.

 


 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Grčku

 

 

Od 15. marta 2022. putnici koji posećuju Grčku više ne moraju da popunjavaju obrazac za lociranje putnika (PLF).

Od nedelje 01.05.2022. i dokle god epidemiološka situacija to dozvoljava, svi putnici koji stignu u Grčku, bez obzira na zemlju porekla, više ne moraju da pokazuju važeći sertifikat o vakcinaciji ili oporavku od COVID-19, ili dokaz o negativnom rezultatu testa od infekcije SARS-CoV-2 (PCR ili Rapid Antigen test). Međutim, uprošćeni PLF ostaje u funkciji, čije popunjavanje nije OBAVEZNO, sa isključivom svrhom da se putniku/porodici omogući izdavanje sertifikata EU o negativnom ili pozitivnom rezultatu testa na COVID-19.
Putnici, koji odluče da popune pojednostavljeni formular, dobiće PLF sa svojim jedinstvenim kodom za brzi odgovor (KR) putem e-pošte (KR kod će biti dat na linku u e-poruci). PLF se takođe može naći u aplikaciji Visit Greece i na travel.gov.gr. Svim posetiocima se preporučuje da besplatno preuzmu aplikaciju Visit Greece (usaglašena sa GDPR) pre dolaska u Grčku.
 

 

 

 

Uslovi ulaska u Albaniju

 

Lica koja dolaze iz Republike Srbije mogu u Albaniju ulaziti bez COVID dokumenata.
 

 
 
 
 

 

Uslovi ulaska u Sloveniju

 

Ukinute su sve mere za ulazak u Sloveniju.

Dodatne informacije pogledajte na sledećem linku

 


 
 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Crnu Goru

 

Državljanima Srbije za ulazak u Crnu Goru nisu potrebna Covid-19 dokumeta.

Ukinute su sve mere za ulazak u Crnu Goru.

 


 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska na Kipar

 

Od 1. juna 2022. godine ukidaju se sve restriktivne mere ulaska na teritoriju R. Kipar. Svi putnici koju putuju u R. Kipar, nezavisno od zemlje iz koje dolaze, neće biti u obavezi da prezentuju validan sertifikat o vakcinaciji ili oporavku od virusa korona, niti negativan PCR/ Rapid test. Upotreba zaštitne maske se preporučuje kao zaštitna mera na mestima gde ima mnogo ljudi, uključujući aerodrome i javni prevoz.

 


 

 

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Bugarsku

 

Od 01.05.2022. ukidaju se sve mere za ulazak u Bugarsku.

 


 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u BIH

 

Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju preko teritorije BiH, ukoliko direktno ulaze iz R. Srbije. Ukoliko državljani R. Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodno je da poseduju negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova; ili potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je pre više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi; ili lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo COVID-19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.


 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Hrvatsku

Od 1. maja 2022. godine ukinute su epidemiološke mere za ulazak putnika u Republiku Hrvatsku.

 


 

 

Uslovi ulaska u Italiju

 

Na osnovu odluke Ministarstva zdravlja Republike Italije počev od 1. juna 2022. za ulazak u R. Italiju više nije neophodno posedovanje zelenog sertifikata tzv. Green Pass (na bazi vakcinacije, preležane bolesti ili negativnog antigenskog/molekularnog testa).


U R. Italiji zaštitna maska je preporučena, ne i obavezna, u javnim objektima na otvorenom i u zatvorenom.

 


 

 

Uslovi ulaska u Austriju


Sva ograničenja ulaska u Austriju u vezi sa COVID – 19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

 

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Francusku

 

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Francusku pod uslovom da su kompletno vakcinisani jednom od vakcina koje priznaje Francuska: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Neophodno je da se priloži dokaz o izvršenoj vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo 7 dana od druge doze za Pfizer, Moderna, AstraZeneca, odnosno 28 dana od jedne doze vakcine Johnson & Johnson.
Osobe koje su primile dve doze vakcine Sinopharm ili Sinovac, kao i jednu buster dozu mRNA  vakcine (Pfizer ili Moderna), takođe se smatraju kompletno vakcinisanim i mogu da uđu u zemlju .
Putnici koji nisu vakcinisani protiv COVID-19 ili su vakcinisani vakcinom koja nije odobrena od strane Evropske agencije za lekove, moraju da predoče dokaz o neodložnom razlogu putovanja u Francusku, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati, kao i da provedu 7 dana u samoizolaciji.
Deci do 12 godina nije potreban test.
Svi putnici su dužni da pri ulasku na francusku teritoriju imaju popunjen obrazac – potvrdu o međunarodnom putovanju:
https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificate-of-international-travel 

 

Sve informacije o neodložnom razlogu ulaska u zemlju, kao i dokazu koji treba priložiti možete naći na sajtu Ambasade Francuske u Beogradu https://rs.ambafrance.org/Covid-19-najnovije-informacije-i-najcesc%CC%81e-postavljena-pitanja 
 

Turistička agencija Odeon World Travel ne snosi odgovornost za promenu uslova za ulazak u SR Nemačku i ne može prihvatiti promenu kao uslov za eventualni otkaz rezervacije bez storno troškova jer su navedene ponude nerefundabilne u svim situacijama (u pojedinim slučajevima moguće je izvršiti povraćaj dela aerodromksih taksi).

 


 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Tunis

 

Novi uslovi ulaska u Republiku Tunis od 15.02.2022. godine.
 
Testiranje nije više obavezno za sve klijente preko 18 godina u slučaju da mogu da pokažu na ulazu u Republiku Tunis validan zeleni sertifikat kao dokaz o potpunoj vakcinaciji. 
 
Svi klijenti koji nisu vakcinisani ili kompletno vakcinisani, a imaju preko 6 godina u Republiku Tunis mogu da uđu uz:
• Negativan PCR test ne stariji od 48h
• Negativan antigenski test ne stariji od 24h
• Popune formular sa linka u nastavku: https://app.e7mi.tn obavezno pre poletanje za Tunis
 
Deci do 18 godina nije neophodna nikakva dokumentacija, nevakcinisanim putnicima je neophodan brzi test ne stariji od 24h ili PCR test ne stariji od 48h. Putnicima sa dve ili više doza vakcine uz važeći zeleni sertifikat nije neophodan dodatni test.
 
Na ulasku u Republiku Tunis na osnovu slučajnog uzorka će biti testirani putnici. U slučaju da neko bude pozitivan na tom testu moraće da bude u samoizolaciji 5 dana u hotelu koji je klijent odabrao. U slučaju da simptomi ne prestanu u roku od 5 dana, samoizolacija se produžava za još 2 dana.
 
Takođe Republika Tunis je odlučila da ukine i policijski čas koji je bio na snazi od 22h do 05h.
 

 

Uslovi ulaska na Maldive

 

Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Za povratak u Republiku Srbiju, moguće je uraditi PCR ili antigenski test na destinaciji, u organizaciji hotela. Takođe, neophodna je online prijava boravka, 24 sata pre planiranog ulaska u Maldive https://imuga.immigration.gov.mv/ethd

 


 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Nemačku

 

SR Nemačka je označila Republiku Srbiju kao područje visokog rizika zaraze koronavirusom.


Na snazi su nova pravila za državljane Republike Srbije koji putuju ili tranzitiraju kroz Nemačku.
Uvedena je obaveza elektronske prijave i kućnog karantina, kao i posedovanja testa o prisustvu virusa Kovid-19 ili potvrde o vakcinaciji (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson) ili potvrde o preležanoj bolesti. Neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.
Kod osoba koje su preležale bolest dovoljna je jedna doza neke od gore navedenih vakcina. Za dokazivanje statusa potpuno vakcinisane osobe moraju dokazati da su pre vakcinacije preležale bolest Kovid-19. Kao dokaz mora biti priložen pozitivan PCR test.
Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji može biti dozvoljen ulazak u Nemačku samo u slučaju da obavljaju važnu funkciju ili dokažu da je njihovo putovanje neodložno.
Molimo sve državljane Republike Srbije i građane koji iz Republike Srbije putuju u SR Nemačku da se o uslovima ulaska i tranzita pre polaska na put detaljno informišu na sajtu Ambasade SR Nemačke u Beogradu:
https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/corona-einreiseinf 
U slučaju dileme u vezi sa mogućnošću ulaska ili tranzita, potrebno je kontaktirati Saveznu policiju SR https://www.bundespolizei.de/Web/DE/Service/Kontakt/08_Reiseanfrage/reiseanfrage_node.html 

 

 


 

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Rusku Federaciju

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

 

Državljani Republike Srbije (bez obzira na tip pasoša i načina regulisanja boravka u Rusiji) mogu da uđu u Rusku Federaciju uz obavezan negativan rezultat PCR testa na ruskom ili engleskom jeziku, ne stariji od 48 sati od datuma uzimanja brisa. Ukoliko strani državljanin ne poseduje predmetni PCR test pre sletanja na aerodrom u Rusiju, biće automatski deportovan nazad u državu poletanja. Ovo pravilo se odnosi i na sve one strance koji poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji Ruske Federacije.

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Rusku Federaciju vazdušnim putem, direktnim letovima, kao i iz svih zemalja sa kojima je Ruska Federacija obnovila direktne letove, pod uslovom da imaju regulisan boravak u tim zemljama (važeću vizu, privremeni ili stalni boravak).

Države sa kojima je Rusija obnovila direktne letove su:

1.Austrija, 2. Azerbejdžan, 3. Belgija, 4. Bugarska, 5. Velika Britanija, 6. Venecuela, 7. Vijetnam, 8. Grčka, 9. Egipat, 10. Etiopija, 11. Indija, 12. Irska, 13. Island, 14. Italija, 15. Japan, 16. Jermenija, 17. Jordan, 18. Kazahstan, 19. Katar, 20. Kipar, 21. Kirgizija, 22. Republika Koreja, 23. Kuba, 24. Liban, 25. Luksemburg, 26. Mađarska, 27. Maldivi, 28. Malta, 29. Maroko, 30. Mauricijus, 31. Meksiko, 32. Nemačka, 33. Portugalija, 34. Saudijska Arabija, 35. Severna Makedonija, 36.SAD, 37. Sejšeli, 38. Singapur, 39. Sirija, 40. Tadžikistan, 41. Turska, 42. Ujedinjeni Arapski Emirati, 43. Uzbekistan, 44. Finska, 45. Hrvatska, 46. Švajcarska, 47. Šri Lanka, 48. Francuska, 49. Češka. 50. Moldavija 51. Bahrein 52. Dominikanska Republika, 53. Albanija, 54. Belorusija, 55. Španija, 56. Slovačka, 57. Kenija, 58. Irak, 59. Danska, 60. Peru, 61. Džibuti, 62. Južnoafrička Republika, 63. Novi Zeland, 64. Tanzanija, 65. Kina, 66. Lihtenštajn, 67. Kuvajt, 68. Andora, 69. Kolumbija, 70. Bahami, 71. Iran, 72. Holandija, 73. Norveška, 74. Oman, 75. Slovenija, 76. Tajland, 77. Tunis, 78. Bangladeš, 79. Brazil, 80. Mongolija, 81. Kostarika, 82. Argentina, 83. Švedska.

Ukoliko se putuje iz Beograda za Rusiju, nije moguće tranzitiranje preko nabrojanih zemalja (izuzetak su nosioci diplomatskih i službenih pasoša R. Srbije).

Povratak iz Rusije u Srbiju je moguć preko bilo koje zemlje, s tim da aviokompanije zadržavaju pravo da ne prime putnike na letove ukoliko nisu ispunjeni zakonski uslovi zemlje u koju se putuje.

Kopnene granice Rusije su zatvorene, osim za vozila sa oznakom CMR i TIR, kao i lica kojima je ruski krizni štab odobrio ulazak kopnenim putem.

U cilju sprečavanja širenja novog soja COVID-19 (omikron) Ruska Federacija je preduzela nove mere:

1.Zabranjen je ulazak stranaca sa stalnim boravkom u Južnoafričkoj Republici i Tanzaniji.

2.Obavezan karantin u trajanju od 14 dana za sve strance koji su neposredno pred dolazak u Rusiju boravili u JAR i Tanzaniji. Pored toga, obavezni su da urade 2 PCR testa – prvi test u roku od dva dana po dolasku u RF, a drugi između 10. I 12. dana karantina.

 


 

Procedura povratka u Republiku Srbiju

 

Od 03.05.2022 nema ograničenja za ulazak u Republiku Srbiju.

Preuzeto sa sajta Ministarstva spoljnih poslova